- Multi confunda sunca presata cu sunca de Praga, cu toate ca numai gustul lor este asemanator. In timp ce sunca presata este greu de preparat acasa, prepararea suncii de Praga nu ridica probleme deosebite. Pentru sunca de Praga este bine sa folosim sunci care au fost curatite prin oparire si nu prin parlire, si care nu sunt mai mari de 3 -5 kg.
- Dupa scoaterea osului lopatica, carnea se freaca cu un amestec de sare si silitra (50 g sare si 2 g silitra la 1 kg carne) si se aseaza intr-un vas. Dupa o zi se toarna peste carne o saramura preparata din apa rece in care s-a dizolvat sare si slitra (125 g sare si 5 g silitra la 1 L apa). Daca folosim apa fiarta asteptam sa se raceasca. Se acopera vasul cu o scandura si se pastreaza intr-o incapere la o temperatura de 6-8 C. Aceasta este temperatura pivnitelor bine construite.
- Dupa 12-14 zile(in functie de marimea suncilor) se intorc bucatile de carne avand grija ca suncile sa fie din nou acoperite de saramura. Se tine carnea in continuarea in saramura alte 12 -14 zile (pentru o sunca de 3 kg saramurarea poate sa dureze si 3 saptamani).
- Dupa scoatearea din saramura, carnea se clateste in mai multe ape pentru desarare, dupa clatire se sterge, se pune la loc racoros si se zvanta pana la uscare. Se afuma pana ce primeste o culoare deschisa si apoi se fierbe.
Fiertul afumaturilor
- In cazul suncilor afumate dupa ce au fost tinute in apa si bine spalate se scot oasele se leaga carnea si se pune intr-un saculet de panza, se introduce sunca in apa clocotita si se lasa in apa inca 5 minute dupa ce apa clocoteste din nou. Apoi se pune vasul la foc moale, unde carnea fierbe incet 3-4 ore (1 ora /kg de carne), in apa la o temperatura de 80-90 C.
- Fragezimea carnii se incearca cu un ac , carnea nu trebuie sa fiarba nici prea mult nici in clocot, daca fierbe in clocot, carnea devine atoasa.
- Dupa ce carnea s-a fiert se pune pentru o ora in apa rece, in acest caz nu se lasa in apa care a fiert. Se scoate din apa rece, se aseaza cu soricul in jos pe o planseta pentru scurgere si dupa trecerea unei alte ore se scoate din panza.
No comments:
Post a Comment